Lekker bakkie leut.

Inmiddels ben ik met een aantal leuke dames bij week 5 van het “Boost your Qi” traject. En vorige week waren we bij een interessante opdracht: ga water drinken. Nou is dat meestal niet zo ingewikkeld voor de meeste mensen, maar een gevolg daarvan, oei, dat dan dus wel. Want als je water drinkt, drink je dus geen koffie………..

 

 

Wat denk jij nu??

“Maar Linda, jij zegt toch altijd dat er geen goede of slechte voeding bestaat, alleen maar voeding die soms niet bij je past??” Ja, zeg maar eerlijk. Je dacht iets in die strekking he. Dusssss ik voel dat ik hier het een en ander heb uit te leggen. Want het is (natuurlijk) niet zo dat koffie per definitie slecht voor je is.

 

Er zijn ook steeds weer nieuwe onderzoeken. En uit de ene blijkt dat het gezond is om koffie te drinken, en de volgende zegt: doe maar niet.

 

 

 

Lekker warm

Koffie in Yang in de Chinese geneeskunde. En dat betekent dat het in dit geval verwarmend is.  Het is herfst, dus een beetje verwarmen is voor de meeste mensen wel op z’n plaats. Koffie is opwekkend, het beweegt Qi en bloed. Dat zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je meer energie krijgt. Koffie trekt warmte omhoog en zorgt ervoor dat je in actie wilt komen.

 

 

 

Het slechte nieuws…..
Tja, en die energie moet natuurlijk ergens vandaan komen. Die trek je ergens anders uit je lijf. In de Chinese geneeskunde onttrek je die energie uit Ming-Men. Even heel kort en simpel uitgelegd, je MIng-Men is je basisvuur, je accu. Het vuurtje wat je nodig hebt om op gang te blijven. Door koffie te drinken heb je direct toegang tot die energie. Ook als je eigenlijk niet zoveel hebt.

 

 

Voel je ‘m aankomen?
Dus je gooit door koffie te drinken extra olie op het vuur. Daardoor gaat het even heel hard branden maar is je vuurtje ook weer sneller op. Voel je dat je energie naar beneden gaat, dan pak je nog een kopje om niet in te hoeven zakken.

 

 

Hoe zit het bij jou?
Drink je koffie omdat je de smaak zo heerlijk vindt, ga je er even goed voor zitten? Of heb je het “nodig” om de dag door te komen?

 


En heb je misschien last van een van de volgende klachten?
Ben je onrustig, heb je last van slapeloosheid? Ben je snel geïrriteerd (of begrijp je niet waarom er zoveel domme mensen om je heen lopen 😉) , en hoofdpijn. Of heb je last van opvliegers of hartkloppingen? Ook als je steeds maar honger blijft houden: door het verwarmende effect van de koffie, verwerkt je maag je voeding sneller waardoor je weer sneller honger krijgt.

 

 

ik zou ‘m dan laten staan……..

 

 

 

Goed nieuws.
Als je helemaal in balans bent, is het prima om af en toe een paar kopjes koffie te drinken. Kies dan voor koffie van een goeie kwaliteit en ga er lekker voor zitten. Geniet er dan ook van. Koffie is een voedingsmiddel en wees je er van bewust dat het “iets “ met je doet. Dus bakken achteloos naar achter slaan, dat is nooit een goed plan.

 

Misschien kun je kijken of een granen koffie of cichoreikoffie iets voor je is. 

 

 

Wil je weten of koffie bij jou past?Neem even contact op.

 

Ik spreek je snel!

 

Liefs

Linda

Reactie schrijven

Commentaren: 0