Lekker sporten!!

 

 

Je hoeft heus niet elke dag in de sportschool te hangen.
Ja wel als je een top conditie wil en billen als Kim Kardasian. Maar die behoefte heb ik niet. Mijn ware aard is liever lui dan moe.  Maar ik wil ook niet vastroesten. Ik ben inmiddels toch ook 47 lentes jong en ik merkte dat ik een beetje uit bed strompelde…. Ja echt he, ik leek wel een oud vrouwtje joh. Steeds meer last van m’n onderrug, en die conditie, dat ging natuurlijk niet beter worden van de kids wegbrengen en ophalen van school.

 

 

 

De zomervakantie kwam eraan
en wij houden erg van bergen. Dat betekent dus klimmen en wandelen. Vooral wandelen vind ik echt fantastisch. Om elke hoek, of rots eigenlijk, weer een ander uitzicht. Echt heerlijk, daar wordt ik zo gelukkig van. 

 

 

 

Maar ik voorzag een tong op mijn knieën

en kids die mij er even uit zouden lopen (ja, euh, ik wil graag een inspirerend voorbeeld zijn he). Dus ik al mijn verjaardag geld naar de sportschool gebracht. Want ik ken mezelf een beetje. Als ik weet dat het me een beetje pijn doet financieel, dan GA ik dus. Ja, echt wel. En ook al vind ik het niet echt heeeeel erg leuk, het is best oké, ik kan mijn eigen tijd bepalen en ik kan zelfs weer 10 minuten achter elkaar rennen! En ik kon in de vakantie zonder pijn in mijn knie de berg weer af lopen. Dat was een onverwacht cadeau.

 

 

Maar voel je die excuses al weer naar boven drijven:

-          Ik heb geen geld voor een sportschool

-          Ik heb het zo druk, ik heb echt geen tijd hoor

-          Maar ik ben al moe, daar ga ik mijn energie niet aan verbruiken.

 

 

Eentje hiervan, of misschien wel allemaal

 

 

 

Te weinig beweging veroorzaakt stagnatie in de Chinese geneeskunde.  

Bloed en Qi kunnen dan niet vrij bewegen en er ontstaan blokkades. Wat voor klachten er dan ontstaan, verschilt per persoon. Bij mij dus last van mijn rug. Maar ook druk in mijn hoofd zijn en een lichte hoofdpijn. En vermoeidheid. Het kan voor jou weer iets heel anders zijn. Maar puntje bij paaltje. Beweging lost die stagnatie op…..

 

 

Maar die sportschool is niet nodig hoor.

Een grote studie, die gepubliceerd werd in The Lancet Psychiatry, kwam naar voren dat een wandelingetje van 20 minuten al heel veel invloed kan hebben op hoe je voelt. 

 

Voor de studie werden meer dan een miljoen mensen gevolgd over een tijdsperiode van vier jaar. Na die tijd ontdekte wetenschappers dat mensen die regelmatig sportten een stuk minder ‘slechte’ dagen hadden vergeleken met de mensen die nauwelijks fysiek actief waren. En dat is goed nieuws. Het betekent namelijk dat ook mensen die vanwege tijdgebrek of fysieke beperkingen niet de mogelijkheid hebben tot intense trainingen de mogelijkheid hebben door beweging invloed uit te oefenen op hun gezondheid. Voor een wandelingetje van twintig minuten heeft iedereen wel tijd.

 

 

Dus ga lekker wandelen en doe dat elke dag.

Hup die schoenen aan en maak even een ommetje. Je krijgt er energie voor terug. Je piekert minder. En die tijd, die heb je wel. Die kun je maken.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0